vineri, 27 aprilie 2012

Cum se instalează / rulează programe și jocuri pentru Windows, în Linux (Ubuntu)


După “inițierea în Ubuntu“, a venit momentul să vorbim și despre cum se instalează și rulează în acesta, programe și jocuri create special pentru Windows. Sau credeați că nu este posibil ? Ba este și mai mult de atât, procedura e mult mai simplă decât și-ar fi închipuit unele persoane, dacă se utilizează în acest scop soluții care automatizează procesul de virtualizare, instalare și configurare a aplicațiilor concepute pentru a rula doar în sistemele de operare create de Microsoft.
cum se instaleaza / ruleaza programe Windows in Linux (Ubuntu)
În cele ce urmează vom cunoaște câteva proiecte care au fost create special pentru a ne permite să utilizăm fără a fi nevoiți să apelăm la virtualizarea sistemului de operare, cele mai răspândite și cunoscute programe pentru Windows.

Wine & Winetricks


Wine este fără doar și poate, cea mai cunoscută metodă prin care putem rula aplicații Windows înLinux, iar Winetricks, un add-on al acestuia, a cărui principal scop este acela de a ușura șiautomatiza procesul de instalare și configurare a celor mai cunoscute programe.
wine & winetricks
Pentru a instala Wine și Winetricks, deschideți o consolă (Terminal) și lipiți în aceasta comanda de instalare de mai jos:
  • Comanda de instalare:
    sudo apt-get install wine
Pentru mai multe informații despre Winetricks, vizitați pagina oficială în limba română a proiectului.

CrossOver Games (Software Installer)


CrossOver Software Installer cred că este cea mai bună soluție de virtualizare a jocurilor pentruWindows, în Ubuntu, și chiar dacă avem de-a face cu un produs comercial, prețul acestuia este de 0,00$! Unde-i trucul ?!? La facilitarea unei adrese de email valide, prin intermediul căreia dezvoltatorul soluției ne va putea contacta pentru a ne ține la curent cu noutățile. CrossOver Software Installer poate fi obținut prin Ubuntu Software Center:
CrossOver Games
NotăCrossOver Software Installer dispune și de o versiune PRO care, spre diferență de cea gratuită, oferă suport pentru instalarea unui număr mai mare de aplicații.

PlayOnLinux

PlayOnLinux
Chiar dacă punctul forte al PlayOnLinux este crearea unui mediu perfect pentru executarea celor mai cunoscute jocuri pentru Windows, în Linux, acesta permite și instalarea celor mai populare programe (Microsoft OfficeAdobe PhotoshopAutoCadFireworks, etc.).
După cum vedeți, în Linux nimic nu este imposibil! Important e să avem răbdare pentru a ne documenta suficient cât să putem folosi calculatorul așa cum o făceam în Windows; partea și mai plăcută e că la un moment dat ne vom simți în largul nostru folosindu-l și vom fi atât de familiarizați cu aplicațiile sale încât pe zi ce trece vom apela tot mai rar la soluțiile de virtualizare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu