joi, 1 septembrie 2011

5 minuni geologice ale lumiiNu este persoana care sa nu cunoasca sintagma “cele 7 minuni ale lumii”. Insa, aici nu vorbim de minunile lumii antice, ci de cele pe care natura ni le ofera continuand sa ne impresioneze in fiecare zi. Va propun sa ne delectam privirea cu imagini ale unor rare si unice minuni geologice.


1. Valul (The Wave), intre Arizona si Utah – USA

Granita intre cele 2 state este una naturala care impresioneaza prin forma si culoarea sa. Alcatuit din roca rosie, Valul asa cum este denumit, s-a format din dune de nisip vechi de 190 de milioane de ani, care cu timpul s-au transformat in roca. Aceasta formatiune mai putin cunoscuta populatiei este accesibila numai pe jos printr-o excursie de aproximativ 5 kilometri.
2. Canionul Antilopa (Antelope Canyon), Arizona – USA

Cel mai vizitat si fotografiat canion din partea de sud-vest a Americii este Canionul Antilopei, situat in zona Navajo, Arizona. Acesta este format din 2 sectiuni de fante denumite “Canionul Antilopei de Sus” sau “ Fisura” si “Canionul Antilopei de Jos” sau “Tirbusonul”.
3. Marea Gaura Albastra (Great Blue Hole), Belize

Apartinand sistemulului de recife Lighthouse, Great Blue Hole se afla la aproximativ 100 de km tarmul orasului Belize. O gaura mare, aproape perfect circulara de aproximativ 400 de metri, este unul din locurile pe care orice scafandru l-ar adora. Apa este adanca de 145 de metri; adancime care da aceasta culoarea de albastru intens, formand astfel de structuri uimitoare cunoscute in lume ca „adancituri albastre”.
4. Pestera de Cristal a Gigantilor (Crystal Cave of the Giants), Mexic

Gasite intr-o mina situata in sudul Chihuahua, Mexic, aceste cristale s-au format într-o peştera naturala. Cristalele spectaculoase inalte ca si pinii, si, in unele cazuri, mai mari in circumferinta decat acestia, sunt translucide cu diverse modele si forme incredibile. Pestera de cristal a fost descoperita in interiorul corpului de calcar care gazduieste minereuri de argint-zinc-plumb exploatate din mina.
5. Ochiul Saharei (Eye of the Sahara), Mauritania

Aceasta forma de relief impresionanta din Mauritania, in sud-vestul desertului Sahara este atat de mare, incat se poate vedea din spatiu (aproximativ 50km diametru). Denumita structura Richat sau Ochiul Saharei – initial s-a considerat ca aceasta s-a format in urma unui impact cu un meteorit. Insa astazi geologii cred ca este un produs al eroziunii. Cauza formei sale circulare este inca un mister.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu